tiistai 26. huhtikuuta 2011

Tippaleivät


Tein vuosi sitten tippaleipiä kahdella tavalla ja pidin kumpaakin reseptiä toimivana. Kumpikin ohje vaati kuitenkin mielestäni liikaa kummallisen kuuloisia ainesosia. Tänä vuonna halusin yksinkertaistaa ohjeen, ja tein sen oikein hyvällä menestyksellä. Käytännössä jätin pellavarouheen, No Eggin ja majoneesin pois ja korvasin ne niin eksoottisella asialla kuin pienellä määrällä vehnäjauhoja.

Ohjeesta tulee parisenkymmentä tippaleipää. Suosittelen paistamaan tippaleivistä matalampia kuin kaupan tippaleivät, jotta ne paistuvat kunnolla ja säilyttävät lonkeronsa.

Tippaleivät
  • 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 dl fariinisokeria (tai sokeria)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  • Koristelemiseen ruokotomusokeria (tai tomusokeria)
  • Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, tyhjän ketsuppipullon (tai muovipussin), pyöreän rengasmuotin (tai säilykepurkin, josta on poistettu pohja ja kansi sekä etiketti), pihdit, reikäkauhan sekä talouspaperia.
  1. Sekoita soijamaito, suola, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe ja yhdistä ne sitten nesteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös leipäpalalla: Tiputa pieni pala vaaleaa leipää öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
  3. Aseta rengasmuotti öljyyn. Laita taikina ketsuppipulloon (tai pussiin, josta leikkaat kulman auki). Pursota ohutta taikinanauhaa rengasmuotin sisälle sikin sokin noin kahden ruokalusikallisen verran. Poista hetken kuluttua muotti pihtien avulla. Käännä tippaleipä, kun se on paistunut noin puolitoista minuuttia ja paista vielä puolitoista minuuttia lisää. Tippaleipä on valmis, kun se on kauniin vaalean ruskea. Voit paistaa kerralla useamman tippaleivän, mikäli kattilaan mahtuu.
  4. Nosta valmis tippaleipä reikäkauhalla kuivumaan talouspaperin päälle. Siivilöi sen pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Jos öljy syttyy palamaan, niin se pitää sammuttaa tukahduttamalla (kattilan kannella tai sammutuspeitolla). Sammuttamiseen ei koskaan saa käyttää vettä! Tässä erittäin havainnollinen video siitä, miten käy, jos öljypalo sammutetaan vedellä.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tippaleipäohjeesta ja munkkiohjeesta myös, tein molempia. Oikein hyvin onnistui. Ostin soijamaidon tilalle vahingossa kookosmaitoa, mutta ei se mitään....maku vain parani jos tykkää kookoksen mausta, höystettynä vaniljalla ja appelsiinillä kuten ohjeessasi...nam! Iloista Vappua! T: Annikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että molemmat maistuivat :) Mukavaa vappua myös sinulle, Annikki!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu