tiistai 6. maaliskuuta 2012

Gluteeniton syntymäpäiväkakku


Päivitys 4.2.2015. Ohjeessa mainittu kakkupohja on melkoisen mureneva, joten en suosittele käyttämään sitä. Sen sijaan tästä linkistä löydät hyvän gluteenittoman täytekakkupohjan ohjeen.



Taas oli aika leipoa kakku, koska tänään oli kaverin vuoro päivittää ikänsä. Tämä kaveri on sellainen tyyppi, joka ei voi sietää banaania tai banaanin hajua missään muodossa. Ei kai siinä sitten auttanut muu kuin leipoa banaanikakku ilman banaania. Kakun makumaailmasta löytyy mansikkaa, limeä ja cashewpähkinää.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Gluteeniton kakkupohja (n. 24-senttiseen vuokaan)
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 rkl pellavarouhetta
  • 4 dl soija- tai riisimaitoa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 23 dl sokeria*
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 150 g vegaanista margariinia
  • 5 dl riisijauhoja
  • 3 dl quinoajauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  1. Rasvaa kakkuvuoka ja jauhota se gluteenittomalla jauholla. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:een.
  2. Yhdistä psyllium, pellavarouhe, soijamaito, omenaviinietikka, sokeri, vaniljajauhe, suola ja sulatettu margariini ja sekoita. Anna seoksen turvota viisi minuuttia.
  3. Lisää joukkoon riisi- ja quinoajauhot, ruokasooda sekä leivinjauhe ja vatkaa viisi minuuttia.
  4. Kaada kakkuvuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 50 minuuttia eli kunnes kakku on kypsä. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä kakkuun puutikun tai veitsen. Jos siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.
  5. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen sen leikkaamista, kostuttamista, täyttämistä ja kuorruttamista.
* Käytin kakkutaikinassa vain kaksi desiä sokeria, mistä johtuen taikinasta tuli melko paksu ja siksi se paistui hieman lohkeavaksi. Laitoin reseptiin vaihtoehdoksi kolme desilitraa sokeria, koska olen tuolla määrällä ja muutenkin melkein samalla ohjeella tehnyt aikaisemmin tosi hyväntuntuisen kakun.

Leikkasin kakun kahteen osaan ja kostutin limemehun, veden ja sokerin seoksella. Täytin kakun mansikoilla sekä limenkuorella ja vaniljalla maustetulla soijavispillä. Kuorrutteeseen yhdistin kaksi asiaa, joita usein keittiössäni käytän, mutta joita en ole koskaan aikaisemmin käyttänyt samassa syötävässä cashewpähkinävoin sekä limen.


Cashewpähkinä-limekuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 prk (170 g) cashewpähkinävoita
  • 0,25 tl vaniljajauhetta
  • reilu puoli pakettia tomusokeria
  • yhden limen mehu eli n. 2 rkl
  1. Vaahdota margariini, cashewpähkinävoi, vaniljajauhe ja pari desilitraa tomusokeria sähkövatkaimella.
  2. Lisää limen mehu ja sen verran tomusokeria, että saat helposti levittyvän tahnan. Vatkaa kuohkeaksi.
  3. Kuorruta kakku pursottamalla tai levittämällä kuorrute veitsellä tasaiseksi kerrokseksi.
Kakun vaaleat pursotukset on tehty kuorrutteen jämällä, johon lisäsin vähän margariinia ja vähän tomusokeria sekä tipan vettä.


Talouspaperikuviointi

Lisäsin kuorrutteeseen innokkaana liikaa tomusokeria (melkein paketillisen), joten kuorrute oli vaikea levittää tasaisesti. En jaksanut enää alkaa löysentää kuorrutetta, joten käytin toisenlaista kikkaa, jonka olen nähnyt joskus jossain leivontavideossa YouTuben puolella käytettävän sokerimassan viimeistelyyn. Toimii hyvin myös tällaisessa ei-yhtä-kiinteässä kuorrutteessa.
  1. Levitä kuorrute niin tasaiseksi kerrokseksi kuin pystyt.
  2. Aseta talouspaperi kuorrutteen pinnalle kohokuvioinen puoli kakkua vasten.
  3. Silitä talouspaperia kädelläsi kevyesti painelemalla.
  4. Irrota talouspaperi, siirrä se toiseen paikkaan ja toista silittely. Samaa talouspaperia voi käyttää niin kauan, kun se ei ole liian kostea tai rasvainen.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

    Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

    - Satu