lauantai 19. tammikuuta 2013

Dinosauruskakkua ja dinosauruksen munia


Taas sai eräs pieni ihminen nimen, ja minä sain kunnian leipoa vieraille kakkua! Kakkuun toivottiin dinosauruksia, joten muovailin pienen brachiosaurusperheen kakkua koristamaan.

Dinosauruskakku
  • Kakkupohjaksi paistoin kaksi mansikkatäytekakun pohjaa uunipellillä. Sain näistä kahdesta kakkupohjasta yhteensä kolme kerrosta kakkua varten. Leikkasin neliönmallisen paperikaavan avulla kummastakin kakkupohjasta ensin pois neliöt. Jäljellejäävistä "reunapaloista" pystyy kaavan avulla leikkaamaan sopivat osat kolmatta kakkukerrosta varten. (Lopuista kakunreunoista tein cake popseja, joiden ohje löytyy tuosta alapuolelta.)
  • Kakku on kostutettu sitruuna-sokeri-vedellä, jolle löydät ohjeen täältä.
  • Kakun toisessa välissä on vadelmamoussea, jonka ohje on tallessa täällä.
  • Toisessa välissä on mustaherukkamoussea, jonka ohjeen löydät tämän kirjoituksen lopusta.
  • Kakku on kuorrutettu Alpron Airy & Creamy -nimisellä soijavispillä, jonka sekaan on laitettu hieman sokeria ja ripaus vaniljajauhetta.
  • Koristeet on muovailtu mantelimassasta, joka on värjätty pastaväreillä.


Koska kakun reunoja jäi yli, tein niistä kakujämätikkareita eli cake popseja. Kuorrutin cake popsit harmaaksi värjätyllä vegaanisella Sweet William -merkkisellä valkoisella suklaalla, jolloin niistä tuli hieman dinosauruksen munan näköisiä. Cake popsit ovat todella makeita, mutta näiden sisällä odottava vadelmayllätys hieman tasapainottaa makeutta.

Dinosauruksen munat (n. 6 kpl)
  • n. 4 dl kakkumuruja (esim. tätä)
  • n. 1 dl vaniljakuorrutetta (esim. tätä)
  • 0,5 tl raastettua limenkuorta
  • (pakaste)vadelmia
  • n. 75 g maidotonta suklaata
  • puutikkuja
  1. Sekoita kakkumurut ja kuorrute. Massan pitäisi olla hyvin koossapysyvää, mutta ei kuitenkaan liian tahmeaa. Tarvittaessa lisää kuorrutetta tai kakkumuruja.
  2. Lisää joukkoon limenkuori makua antamaan.
  3. Ota kourallinen taikinamassaa käteesi ja purista sitä hieman. Aseta vadelma massan keskelle ja puristele sekä muotoile massasta pallo. On tärkeää, että pallo on mahdollisimman tiukasti puristettu.
  4. Laita pallot leivinpaperin päälle ja jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Jos käytät pakastevadelmia, jähmettyvät pallot hyvin nopeasti. Jos käytät tuoreita vadelmia, anna pallojen jähmettyä puolen tunnin ajan.
  5. Sulata pari palaa suklaata, kasta puutikku siihen ja työnnä tikku pallon sisään. Purista tikun ympärille mahdollisesti syntyvät kolot takaisin umpeen. Laita pallot takaisin jääkaappiin, jotta suklaa jähmettyy.
  6. Sulata suklaa ja ota sitä isoon lusikkaan. Pyörittele palloja lusikassa siten, että ne ovat joka puolelta suklaassa. Anna ylimääräisen suklaan valua takaisin kulhoon.
  7. Aseta suklaalla kuorrutetut pallot joko leivinpaperille, jolloin niiden alapintaan jää jälki leivinpaperista, tai voit myös tökkiä tikut pystyyn paksuun styrox-palaan tai kiinnittää tikut pystyreunaiseen laatikkoon tiukasti pyykkipojilla. Laita dinosauruksen munat vielä jähmettymään jääkaappiin ja odottamaan niiden syöjiä


Mustaherukkamousse (n. 5 dl)
  • 3 dl mustaherukoita
  • 2,5 dl soijavispiä (suosittelen Alpron Airy & Creamya)
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,75 tl (7,5 ml) agar agar jauhetta*
  • ripaus vaniljajauhetta
  1. Soseuta mustaherukat ja soijavispi sauvasekoittimella. 
  2. Sekoita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna. Kun seos kiehuu, laske hieman lämpöä ja anna kiehua kaksi minuuttia.
  3. Anna massan jäähtyä ja jähmettyä kylmässä seuraavaan päivään.
  4. Vaahdota sähkövatkaimella ja käytä sellaisenaan jälkiruokana tai kakun täytteenä.
*Agar agar jauheen sijasta voit käyttää 2,25 tl (12,5 ml) agar agar hiutaleita. Keitä seosta tällöin n. viisi minuuttia eli kunnes hiutaleet ovat kokonaan liuenneet. Mousse onnistunee myös Vegesetillä tai Vegegelillä, joiden annostus ja käyttötapa on sama kuin agar agar jauheen .

2 kommenttia:

  1. Apuva! Tarkoittaako ohje (kaksi mansikkatäytekakun pohjaa), että tehtiin kaksi eri uunipellillistä kakkua (ja ne sitten leikattiin sopiviksi paloiksi jotta saatiin kolmikerroksinen kakku)? Vai yhdellä pellillä kaksinkertainen taikina?

    Arvostan suuresti jos saan avitusta ja aika äkkiä, kun ensi viikonlopun synttäreiksi jo tätä ajattelin rohkeasti kokeilla! Tosin ilman sauruksia. Jollain vaatimattomammalla koristelulla :-)

    VastaaPoista
  2. Ohje tarkoittaa sitä, että paistetaan kaksi erillistä pohjaa. Korjaan sanamuodot ohjeeseen vähän helpommin tajuttaviksi :)

    Sinun kannattaa leikata paperista kaava, jolla leikkaat kummastakin valmiista pohjasta ensin kaavankokoisen palan pois. Lopuista paloista pystyy kaavan avulla leikkaamaan osat kolmanteen kerrokseen. Tämä pienemmistä kappaleista tehty kerros kannattaa laittaa keskimmäiseksi, niin kakku pysyy hyvin koossa. Toivottavasti selitin tämän mahdollisimman hankalasti :D

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu